Jak dobrać wino do obiadu?

Dobór odpowiedniego wina do obiadu jest rzeczą mocno skomplikowaną, ze względu na to, że nie wszystkie kompozycje będą podkreślały swój smak i może się zdarzyć, że wybrane przez nas wino znacznie pogorszy smak wspaniałej pieczeni. Jak więc wybrać odpowiednie wino do posiłku?

  • Makarony – do makaronów najbardziej pasują lekkie wina wytrawne, jeśli prócz makaronu na talerzu jest mięso, bądź pomidory, najlepsze będzie wino z Włoch czerwone lub różowe.
  • Przystawki – najbardziej optymalne będą lekkie, białe, dobrze schłodzone wina. Jeśli przystawki są zimne, to najlepiej wybrać wino czerwone lub białe musujące.
  • Ryby – najlepsze będzie wino białe.
  • Kurczak i dania z drobiu – najbardziej optymalne będzie dobre wino półsłodkie, czerwone.
  • Mięsa czerwone – zależnie od gatunku mięsa, jednak zazwyczaj mocne wina czerwone.
  • Cielęcina i delikatne mięso – lekkie, młode wina czerwone oraz musujące różowe.
  • Mięsa smażone – mocne wino czerwone, dobrze schłodzone.
  • Pieczeń – najlepsze będzie wino wytrawne, czerwone, podawane w temperaturze pokojowej.
  • Sery – do łagodnych serów najlepsze będzie łagodne, białe wino, a do pikantnych, wyrazistych gatunków najlepsze będzie wino czerwone, wytrawne.
  • Desery – najlepsze będą mocne, słodkie, albo dobre białe wino półsłodkie i czerwone.

    Jeśli w trakcie jednego posiłku podawane są różne wina, to obowiązuje zasada rozpoczynania od win słabszych i przechodzenia do mocniejszych. Również najpierw na stół powinny trafić wina młodsze, później starsze, mniej aromatyczne, a później mocno pachnące.

Zostaw Komentarz

14 − 13 =