Forma i zdrowie

Mięso i wędliny – po czym poznać, że są dobrej jakości?

Mięso i wędliny – po czym poznać, że są dobrej jakości?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W dużych sklepach ciężko znaleźć dobre wędliny oraz mięso. Niestety powszechną praktyką jest szpikowanie wyrobów tego typu wodą oraz różnymi substancjami chemicznymi, które poprawiają kolor, jak również trwałość produktu. W przypadku karkówki, czy też filetu z indyka sprawa powinna być prosta – czytając skład na opakowaniu, możemy się przekonać, że często nie ma w nim 100% mięsa. Aby nie dać się więcej oszukiwać, musimy postawić na lokalnych producentów żywności, którzy nie generują produktów na masową skalę. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że są oni wobec nas uczciwi i nie wykorzystują naszej niewiedzy związanej z branżą spożywczą.

Cechy dobrych produktów mięsnych

Przede wszystkim warto zapamiętać, że im mięso lub wędlina ma mniejszy kontakt z plastikiem, tym lepiej. Ważna jest także jak najkrótsza lista składników użytych do wyrobu danego produktu. Wszelkiego rodzaju artykuły mięsne muszą mieć też odpowiedni kolor. Wieprzowina zazwyczaj jest intensywnie różowa, wołowina ma barwę czerwoną, a kurczak dobrej jakości, który jest z wolnego wybiegu, ma żółtawy odcień. Jeśli chodzi o szynki, unikajmy wyrobów wydzielających wodę i charakterystyczną, śluzowatą substancję.

Jeśli chcemy kupić naprawdę dobre wędliny domowe sklep internetowy z lokalnymi produktami będzie dla nas ratunkiem. Znajdziemy tam wiele propozycji od regionalnych producentów, którzy największą wagę przykładają do niesamowitego, swojskiego smaku i doskonałej jakości surowców. Korzystając z takiej oferty, nasze żołądki szybko zapomną o szkodliwej chemii zawartej w marketowym mięsiwie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*