Forma i zdrowie

Właściwości soków tłoczonych

Właściwości soków tłoczonych
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Powszechnie wiadomo, że produkty pochodzenia naturalnego są najzdrowsze dla ludzkiego organizmu. Takie pożywienie jest mniej przetworzone i pozbawione sztucznych dodatków. Przekłada się to na większą wartość odżywczą, a w praktyce także lepszy smak tego typu rzeczy. W kategorii napojów dotyczy to choćby soków tłoczonych. Dlaczego warto po nie sięgać? 

Czym się charakteryzują? 

Przede wszystkim jest to produkt naturalny, który nie jest wytwarzany z koncentratu. Taki napój uzyskuje się z wyciśnięcia świeżych owoców lub warzyw, co obecnie dokonywane jest z wykorzystaniem nowoczesnych maszyn. Sam producent soków tłoczonych poddaje je tylko niewielkiej pasteryzacji, która ma na celu konserwację i utrzymanie przydatności produktu przez przynajmniej parę miesięcy. Jednocześnie zachowane są wszelkie składniki odżywcze, tak cenne dla organizmu każdego człowieka. 

Jakie są ich zalety? 

Główną zaletą takich soków jest fakt, iż są one niezwykle bogate w witaminy oraz minerały, które są uzyskiwane bezpośrednio z owoców i warzyw, w odpowiednich dawkach. Sięgnięcie po takie produkty pozwala zatem uzupełnić braki tych cennych składników. Wpływa to na regulowanie pracy jelit oraz poszczególnych organów wewnętrznych, w tym między innymi serca czy nerek. Takie napoje wspomagają utrzymanie zbilansowanej diety, co przekłada się także na kontrolę wagi ciała czy lepszy wygląd skóry. Należy jednocześnie podkreślić, że choćby soki tłoczone z jabłek będą smakowały zdecydowanie lepiej niż te przygotowane z koncentratu jabłkowego. Nie dodaje się do nich także substancji chemicznych, ani cukrów czy wody. Są zatem odpowiednie dla osób w każdym wieku i warto włączyć je do codziennej diety. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*