Niskoprocentowe trunki od kilku lat cieszą się coraz większą popularnością. Przede wszystkim wina zyskały na pozytywnej opinii dzięki użyteczności, przez co zainteresowanie całą ich tematyką łącznie z akcesoriami jest na topie. Różne sposoby tworzenia, odmiany roślin, łączenie smaków sprawia iż wybór jest bardzo duży i każdy klient może znaleźć coś odpowiadającego jego preferencjom.
Najważniejszą kwestią w aktualnie produkowanych winach jest ich szybkie spożycie. Tylko 10 procent z nich może być przechowywane latami. Dodatkowo wino z korkiem należy kłaść poziomo, aby zamknięcie nie wyschło, gdyż dostanie się powietrza do butelki dezaktywuje walory smakowe i zapachowe. Najlepszym miejscem jest chłodna, zacieniona piwniczka lub chłodziarka do wina, a także miejsce, które nie jest narażone na wstrząsy lub wibracje. Otwarte wino natomiast powinno się jak najbardziej szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki.
Wina można otwierać na różne sposoby. Jednym z najprostszych jest otwieranie go za pomocą korkociągu. Na rynku dostępne są różne zestawy do wina, które dodatkowo posiadają inne gadżety takie jak korki wykorzystywane po otwarciu, nalewak czy też przyrząd do nacinania. Często wykorzystuje się także wepchnięcie korka do środka butelki, nożyczki (wbicie jednego końca ostrza w korek i obracanie z jednoczesnym wysuwaniem), wkręty albo palnik lub zapalniczkę za pomocą których podgrzewa się szyjkę butelki a wytworzone w ten sposób ciśnienie sprawia iż korek wyskakuje. W tym przypadku jednak należy być ostrożnym gdyż istnieje możliwość mocnego wystrzelenia.