Choroby układu krążenia oraz serca są jednymi z chorób cywilizacyjnych, których występowanie związane jest ze złym trybem życia. Na ryzyko ich pojawienia się ma znaczenie również nieprawidłowe odżywianie. O ile na uwarunkowania genetyczne nie mamy wpływu, tak na sposób odżywiania już tak. Warto więc dowiedzieć się, z czego powinna składać się dieta, aby można było cieszyć się dobrym zdrowiem oraz samopoczuciem.
Odpowiednia dieta ważna jest zarówno podczas leczenia chorób serca, jak i w ich profilaktyce. Na zdrowe serce ogromny wpływ ma prawidłowa masa ciała. Otyłość może bowiem powodować problemy z układem krążenia oraz zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy. Warto więc złe kwasy tłuszczowe zastąpić drogocennymi, wielonasyconymi tłuszczami Omega-3. Są one obecne przede wszystkim w rybach morskich, oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. Zmniejszają one ilość trójglicerydów we krwi, co pomaga zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca. Warto także czerwone mięso, czyli wieprzowinę, baraninę oraz wołowinę zastąpić mięsem drobiowym. Bardzo ważne jest także ograniczenie soli, ponieważ zwiększa ona ryzyko nadciśnienia tętniczego. Zdecydowanie lepiej zamiast niej użyć aromatycznych ziół. Jeśli podejrzewamy u siebie problemy z sercem konieczna jest wizyta u kardiologa, którego znaleźć można na stronie http://klinikapoznan.pl. Wykona on niezbędne badania oraz doradzi w jaki sposób odżywiać się, aby wzmocnić serce oraz cały układ krążenia.