3 pomysły na przetwory z grzybów

Przetwory przygotowane z własnoręcznie zebranych grzybów smakują wyśmienicie zwłaszcza zimą. Bez problemu można przechowywać je przez cały rok, dlatego jeśli lubimy spacery po lesie oraz zbieranie grzybów powinniśmy pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu z nich przetworów. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać.

Najlepsze przepisy na przetwory z grzybów

Najprostszą metodą na przechowywanie grzybów jest ich marynowanie. W tym celu potrzebujemy dodatkowo cebuli, łyżki soli, 3 łyżek cukru, kilka liści laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego, a także szklankę octu i 5 szklanek wody. Wodę należy zagotować, a następnie dodać do niej wszystkie składniki, oprócz octu, który dodaje się już po zagotowaniu zalewy. Wcześniej ugotowane grzyby należy umieścić w słoikach i zalać zalewą. Innym pomysłem jest przygotowanie grzybów kiszonych. Umieszcza się je w słoiku, do którego należy wsypać kilka łyżek soli oraz wlać wodę. Można wrzucić także kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu oraz liść laurowy. Po około 5-6 dniach grzyby nadają się do jedzenia, ale są zdecydowanie smaczniejsze po dłuższym czasie. Można z nich również przyrządzić pyszną pastę, którą dodaje się np. do zupy lub sosów. W tym celu trzeba ugotować je np. z marchewką i cebulą w bulionie, a następnie zmiksować. Przygotowywanie przetworów może być ogromną frajdą, jeśli jednak nie chcemy się tym zajmować samodzielnie lub po prostu nie mamy na to czasu możemy kupić gotowe przetwory, które znajdziemy na stronie https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/przetwory-grzyvowe/

Zostaw Komentarz

siedemnaście − 15 =