Człowiek i styl

Jakie rodzaje opakowań próżniowych możemy wymienić?

Jakie rodzaje opakowań próżniowych możemy wymienić?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pakowanie próżniowe to metoda konserwacji żywności, która polega na usunięciu powietrza z opakowania i zgrzaniu go. Proces ten zapobiega rozwojowi bakterii i innych mikroorganizmów poprzez usunięcie tlenu ze środowiska wewnątrz opakowania.

Cel pakowania próżniowego

Celem pakowania próżniowego jest przedłużenie okresu przydatności do spożycia łatwo psującej się żywności poprzez zmniejszenie tempa jej psucia się. Opakowanie próżniowe może wydłużyć okres przydatności żywności do spożycia od trzech do pięciu razy w porównaniu z podobnymi produktami, które nie są pakowane próżniowo. Do tego celu wykorzystywana jest pakowaczka próżniowa.

Do najbardziej rozpowszechnionych rodzajów opakowań próżniowych należą:

Torebki stojące

Są one tworzone poprzez złożenie jednej strony i zamknięcie jej za pomocą paska samoprzylepnego lub zgrzewarki, a następnie złożenie dolnej części i zamknięcie tej strony również. Torebki stojące są powszechnie używane do pakowania mięsa, ryb, produktów delikatesowych, produktów spożywczych i przekąsek, ponieważ można je łatwo otworzyć bez uszkodzenia lub rozlania płynów. Ponadto, torebki stojące oferują konsumentom atrakcyjny wygląd, który zwiększa atrakcyjność sprzedaży w sklepach detalicznych.

Torby zgrzewane na gorąco

Torby zgrzewane na gorąco są wykonane z laminowanych folii plastikowych ze zgrzewanymi szwami, które tworzą plastikowe kieszenie wewnątrz każdej torby po całkowitym zamknięciu, bez powietrza wewnątrz nich (w niektórych przypadkach). Torby termozgrzewalne są powszechnie używane do pakowania suchej żywności, takiej jak ziarna kawy lub przyprawy, ponieważ mają szczelne zamknięcie, które zachowuje zawartość w oryginalnym stanie. Torebki termozgrzewalne są również używane do pakowania płynów, takich jak oleje i ocet.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*