Jakie właściwości ma kakao ceremonialne?

Czy wiesz, że kakao jest drugim, po ropie naftowej, najczęściej sprzedawanym towarem na świecie? Ponadto jest to również jeden z najzdrowszych pokarmów na naszej planecie! Korzyści zdrowotne kakao są znane od wieków. Aztekowie i Majowie pili czekoladę jako codzienny napój i uważali ją za eliksir życia.

Od wieków czekolada była również używana w ceremoniach religijnych. Dziś wielu ludzi nadal stosuje ją w swoich duchowych praktykach – zwłaszcza ci, którzy wierzą w jej energetyzujące właściwości.

Ceremonialne kakao – święty napój

Kakao ceremonialne, które kupić możesz w sklepie https://pluskakao.pl/kategoria-produktu/kakao-ceremonialne/, jest wytwarzane z surowych ziaren kakao, które zostały namoczone w wodzie przez noc przed zmieleniem na pastę. Proces ten uwalnia enzymy, które pomagają rozłożyć białka i tłuszcze znajdujące się w surowej żywności, takiej jak orzechy czy nasiona, na mniejsze cząsteczki, zwane fitochemikaliami, które są następnie wchłaniane.

Niezwykłe właściwości kakao

Ceremonialne kakao jest jednym z najczęściej stosowanych leków przez afrykańskich zielarzy i uzdrowicieli. Stosowano go w leczeniu wielu różnych schorzeń, takich jak przeziębienia i grypa, problemy żołądkowe, zapalenie stawów, cukrzyca, astma i wysokie ciśnienie krwi.

Kakao ceremonialne zawiera kilka aktywnych składników, które mają korzyści zdrowotne:

  • Teobromina – występujący w ziarnach kakao związek, który działa jak łagodny środek pobudzający. Teobromina jest podobna do kofeiny, ale ma łagodniejsze działanie. Substancja ta większa produkcję dopaminy w mózgu, co może poprawić nastrój i poziom energii, prowadząc do lepszej koncentracji i skupienia w ciągu dnia.
  • Flawonoidy – związki przeciwutleniające znajdujące się w roślinach takich jak owoce, warzywa i zioła. Dobrze wpływają one na serce, ponieważ zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.

Zostaw Komentarz

1 × cztery =