Piece wykorzystywane w gastronomii i branży piekarskiej mogą być zasilane na różne sposoby. W zależności od rodzaju przygotowywanych produktów i wypieków, a także od możliwości montażowych w danym lokalu, warto wybierać odpowiedni rodzaj pieca.
Piece gastronomiczne tworzą rozbudowaną grupę, w której znajdziesz urządzenia konwekcyjno-parowe, konwekcyjne, piekarnicze oraz liczne inne. Pierwsze z wymienionych to piece najczęściej wykorzystywane. Pozwalają na podgrzewanie potraw, smażenie, grillowanie oraz pieczenie. Dzięki bezustannemu dopływowi pary wodnej przygotujesz w nich potrawy najwyższej jakości.
Piece konwekcyjne gwarantują bezustanne krążenie ciepłego powietrza. Piece takie pozwalają na przygotowanie wykwintnych potraw, które będą równomiernie upieczone, bez konieczności ich samodzielnego obracania.
Piece piekarnicze są niezastąpione w czasie przygotowywania różnego typu wypieków, pieczyw i ciast. Stosowane są przede wszystkim w piekarniach i cukierniach, a także dużych lokalach gastronomicznych.
Piecami gastronomicznymi interesują się przede wszystkim przedsiębiorcy. W trakcie zakupów powinni zwrócić uwagę na obecność dodatkowych komponentów zwiększających ich użyteczność. Kluczowe są akcesoria takie jak podstawy, blachy, systemy myjące oraz ruszty. Mają wpływ na możliwość wykorzystania pieców do realizacji konkretnych procesów wytwórczych. Warto zamawiać je w zestawie z piecami, lub sięgać po produkty pochodzące od dokładnego tego samego producenta. Daje to gwarancję, że będą do siebie pasować, nie powodując żadnych nieszczelności lub luzów.