Rola nabiału w diecie dziecka

Kwestia obecności nabiału w jadłospisie dziecka budzi w ostatnich czasach sporo pytań i wątpliwości. Wszystko przez reakcje alergiczne na tego rodzaju żywność, które pojawiają się u niektórych maluchów. Jednocześnie nie ulega wątpliwości, że dobrej jakości, wartościowy nabiał to ważny składnik zbilansowanej diety dziecka. Mleko i produkty mleczne zawierają sporą ilość białka, którego dzieci jeszcze bardziej niż dorośli potrzebują do prawidłowego rozwoju. Kolejnym kluczowym składnikiem jest wapń, składnik mineralny fundamentalny dla zdrowia kości, zębów i prawidłowego wzrostu. Mleko i jego przetwory to niezwykle wartościowe źródła tego pierwiastka.

Dobrej jakości mleko, maślanka i masło – ważne dla zdrowia dziecka

Wartościowy nabiał odgrywa w menu młodszych i starszych dzieci niezwykle ważną rolę. Poza białkiem i wapniem dostarcza też takich witamin, jak A, D i E, a także fosforu, potasu czy cynku. Dzieciom można podawać nie tylko mleko, ale również jogurty, kefiry i maślanki, a także masło. Ważne, aby były to produkty od sprawdzonych dostawców, dobrej jakości, o wysokich walorach odżywczych, jak na przykład nabiał firmy https://polandfood.com.pl/. Dania oparte na mleku powinny gościć w dziecięcej diecie każdego dnia – jeden mleczny posiłek dziennie jest obowiązkowy. Nabiał to także źródło wartościowego tłuszczu, który również jest niezbędny do prawidłowego rozwoju maluchów, a zapotrzebowanie na niego jest procentowo większe niż u dorosłych. Mleko i jego przetwory mogą być serwowane w rozmaity sposób: jako zupy mleczne, składnik placków i naleśników, domowy budyń czy koktajl mleczny z owocami.

Zostaw Komentarz

18 − 18 =