Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa pracy jest kluczowym czynnikiem w przedsiębiorstwach. Wpływa na bezpieczeństwo pracownika, ale też na ochronę maszyn, sprzętów i produktów. W branży spożywczej bardzo ważne jest uzyskanie certyfikatów, które pomagają zachować ciąg chłodniczy oraz ograniczają ryzyko zanieczyszczenia jedzenia. Podobnie wygląda to w przypadku miejsc, gdzie przyrządzane i wydawane są posiłki.
O certyfikacjach haccp dużo mówi się w branżach logistycznych, są kluczowym elementem w łańcuchu dostaw. Pozwalają określić krytyczne punkty dla danej operacji, które mogą narazić przedsiębiorstwo lub proces na straty. To niezwykle istotne w przypadku produkcji wyrobów świeżych, ale też ma znaczenie w trakcie przechowywania i dostawy do klienta. Zasady HACCP pozwalają określić plan działania oraz kroki, jakie trzeba podjąć, w momencie wystąpienia niekorzystnej sytuacji. Określają, które procesy powinny być stale kontrolowane oraz nadzorowane, aby wykluczyć niebezpieczne zjawiska. Wszyscy pracownicy powinni być odpowiednio przeszkoleni w zakresie bezpieczeństwa BHP, ale muszą znać też podstawy HACCP. Warto też stworzyć zespół, który odpowiedzialny jest za uzyskanie i utrzymanie certyfikatu.