Czarnuszka do roślina, która ma ma białe lub niebieskie kwiaty. Jednak zdrowotne właściwości tej rośliny nie są zawarte w jej płatkach ani liściach. One są w jej nasionach, które są mają trójgraniasty kształt i są czarne.
Nasiona czarnuszki mają w sobie substancje aktywne, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz substancji przeciwutleniających takich jak witamina E czy beta karoten. Znaleźć w nich możemy także żelazo, selen, potas, magnez.
Nasiona czarnuszki są znane z tego, że dobrze działają na problem wrzodów żołądka. Są również bardzo przydatne w leczeniu atopowego zapalenia skóry i astmy alergicznej. Czarnuszka jest uważana za dobrego sprzymierzeńca w walce z nowotworami, gdyż zawiera w sobie substancje, które niszczą komórki nowotworowe. Pomoże więc ona w białaczce, nowotworze piersi oraz prostaty.
Czarnuszka jest również z powodzeniem wykorzystywana przy produkowaniu kosmetyków. Będzie ona idealnym rozwiązaniem na poparzenia słoneczne oraz różnego rodzaju wysypki. Olej z czarnuszki jest znany z tego, że działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, dlatego osoby cierpiące z powodu trądziku powinny o nim poważnie pomyśleć.
W kuchni czarnuszka także może się przydać. Czarnuszka może Wam zastąpić pieprz. Ma ona musztardowo-korzenny zapach. Często dodaje się ją do różnego rodzaju marynat i sosów. Olej z czarnuszki można spokojnie dodawać do kasz, sosów czy zup. Dzięki niemu danie te zyska na wartościach smakowych.