Człowiek i styl

Zalety spożywania na co dzień suszonych owoców i warzyw

Zalety spożywania na co dzień suszonych owoców i warzyw
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Suszone owoce i warzywa są zdrową alternatywą dla świeżych produktów. Dzięki temu, że są dostępne przez cały rok, możemy je spożywać niezależnie od pory roku. Są słodkie, sycące, z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe przekąski. Przyjrzyjmy się, jakie jeszcze są zalety spożywania suszonych warzyw i owoców.

Zdrowe przekąski dostępne przez cały rok

Suszone owoce były spożywane przez ludzi od pokoleń. Proces suszenia sprawia, że przez cały rok możemy cieszyć się swoimi ulubionymi owocami, bez żadnych ograniczeń. Są one kaloryczne, co ma swoje plusy i minusy – z jednej strony istnieje ryzyko, że przy zbyt częstym ich spożyciu pojawią się nadprogramowe kilogramy. Z drugiej jednak – szybciej odczuwamy sytość, więc nie jesteśmy w stanie zjeść ich dużo.

Suszone owoce i warzywa zawierają dużo wartości odżywczych, są pozbawione tłuszczu, a także dodają energii. Są doskonałym źródłem błonnika, który jest ważny w naszej diecie. Regularne ich spożywanie może skutkować poprawą stanu zdrowia. Warto jednak mieć na uwadze, żeby wybierać owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł – najlepsze są te, które pochodzą z upraw ekologicznych. Ciekawym zakupem jest suszarka do owoców, dzięki której możemy suszyć sezonowe owoce i warzywa. Tak przygotowane zapasy owoców idealnie sprawdzą się jako dodatek do herbaty, owsianki czy koktajlu, zaś warzywa jako dodatek do zup i sosów.

Jednym z często stosowanych suszonych owoców są śliwki. Przez to, że są bogate w żelazo i fosfor, polecane są wegetarianom i weganom, w celu uzupełnienia diety. Ponadto, zawierają witaminę A. Bywają pomocne przy osteoporozie – regularnie stosowane są w stanie poprawić stan kości. Są źródłem błonnika, dlatego też ich spożywanie jest polecane przy zaparciach, nawet w przypadku małych dzieci. Innym owocem, który często bywa poddany suszeniu, jest morela. Ta słodka przekąska jest pomocna przy regulowaniu ciśnienia krwi, a to dzięki temu, że zawiera spore ilości potasu. Zawierają również żelazo, wapń i fosfor, a także witaminy: A, B, C oraz PP.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*