Nasiona konopi to dobra opcja dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z konopiami. Są one lekkostrawne i mają łagodny, orzechowy smak. Nasiona są również wysokie w białko, niezbędne kwasy tłuszczowe i minerały.
Nasiona konopi można jeść na surowo lub po ugotowaniu, ale po otwarciu powinny być przechowywane w lodówce, aby zapobiec zepsuciu. Kiedy są spożywane na surowo, mają chrupiącą teksturę i łagodny orzechowy smak. Nasiona konopi można dodawać do smoothie, owsianki i jogurtu lub stosować jako dodatek do sałatek i innych potraw.
Mogą być również gotowane w owsiance lub wypiekach takich jak chleby i muffiny. Nasiona mogą być zmielone na mąkę do wykorzystania w przepisach, które wymagają mąki pszennej lub zastąpić część mąki pszennej w przepisach takich jak naleśniki i ciasteczka.
Konopie to odporna roślina, która może być uprawiana w wielu różnych klimatach. Jest często używana jako krzew ozdobny i dobrze rośnie na słońcu lub w półcieniu. Możesz zacząć od nasion marihuany lub sadzonek innych roślin konopi, pamiętaj tylko, że nowe rośliny nie będą produkować takiej samej ilości kannabinoidów jak ich rodzice
Olej z nasion konopi jest pozyskiwany z nasion rośliny konopnej poprzez ich wyciskanie pomiędzy metalowymi płytami w prasie hydraulicznej. Olej ma zielonkawy kolor podobny do oliwy z oliwek, ale bez silnego smaku lub zapachu, gdy jest nieprzetworzony. Jest często stosowany jako składnik produktów do pielęgnacji skóry, ponieważ szybko wchłania się w skórę, nie pozostawiając za sobą tłustego osadu, jak to ma miejsce w przypadku innych olejów.