Co warto zapakować w opakowania próżniowe?

Opakowania próżniowe to doskonały sposób, by przedłużyć świeżość produktów spożywczych i gotowych potraw. Rozwiązanie to znajduje zastosowanie w gastronomii, przemyśle spożywczym, a także w gospodarstwach domowych.

Pakowanie próżniowe a zdrowa żywność

jednym z urządzeń, których nie może zabraknąć w lokalach gastronomicznych i firmach cateringowych, jest pakowarka próżniowa. Narzędzie to coraz częściej znajduje zastosowanie również w gospodarstwach domowych, służąc przede wszystkim jako zabezpieczenie produktów spożywczych przed zepsuciem i utratą świeżości. Działanie przedmiotowego urządzenia jest bardzo proste i polega na odessaniu powietrza znajdującego się w worku z żywnością oraz sklejeniu folii. Zapakowane próżniowo produkty i potrawy dłużej zachowują świeżość, smak i aromat. Rozwiązania te można wykorzystywać do pakowania mięsa, gotowych potraw, warzyw, nabiału itp. 

Listwowa czy komorowa – którą pakowarkę wybrać?

Pakowarka listwowa i próżniowa to dwa modele, które cieszą się największym zainteresowaniem wśród użytkowników. Pierwsza z nich przeznaczona jest przede wszystkim do użytku domowego oraz małej gastronomii. Zajmuje ona stosunkowo niewiele miejsca, a jej użytkowanie jest bardzo proste. Drugie z wspomnianych urządzeń, czyli zgrzewarka próżniowa, to urządzenie znacznie większe, wolnostojące, wymagające odpowiedniej przestrzeni. Jest to propozycja adresowana głównie do firm cateringowych oraz przetwórstwa przemysłowego. W zależności od indywidualnych potrzeb można wybrać model jedno- lub dwukomorowy.

Zostaw Komentarz

osiemnaście − 10 =