Czym jest chałwa i w jaki sposób się ją tworzy?

Chałwa pochodzi z Iranu, a samo słowo wywodzące się z języka arabskiego oznacza słodkie. Chałwa to bardzo słodki deser, który powstaje na bazie karmelizowanego cukru oraz miazgi nasion oleistych. Podstawowym jej składnikiem są nasiona roślin oleistych, a wśród nich najpopularniejszy sezam. Miazgę sezamową należy połączyć z karmelem i wymieszać do uzyskania spójnej całości. Aby uzyskać włóknistą strukturę, masa wyrabiana jest ręcznie przy użyciu wiosła, dlatego proces nazywany jest wiosłowaniem. Precyzja i delikatność procedury gwarantuje wspaniałą strukturę i smak chałwy. Aż do dzisiaj najlepsze chałwy produkowane są właśnie ręcznie.

Czy chałwa jest zdrowa?

Chałwa znana jest przede wszystkim jako słodycz o wysokiej kaloryczności. Warto jednak podkreślić, że oprócz dostarczania kalorii niesie ze sobą wiele korzyści. Wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy, dba urodę, poprawiając kondycję skóry, paznokci i włosów. Witamina E, której chałwa jest cennym źródłem przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia. Z kolei witamina A pozytywnie działa na wzrok. Chałwa posiada też liczne składniki mineralne i dodaje energii. W Polsce znajduje się w ofercie wielu producentów, w tym firmy Unitop.

Zostaw Komentarz

jeden × 2 =