Do jakich potraw podawać wino półwytrawne?

Dla niektórych osób wina wytrawne są zbyt cierpkie. Z kolei opcje słodkie, pozostawiają jednak charakterystyczny posmak, który nie wszystkim będzie odpowiadać. Można się wtedy zdecydować na warianty półwytrawne. Cieszą się one dużą popularnością wśród konsumentów, w dużej mierze z uwagi na to, iż pasują do wielu dań. 

Czym charakteryzuje się ta odmiana wina? 

Wiele ludzi zastanawia się czym tak naprawdę są wina półwytrawne. Otóż powstają one dokładnie z tych samych winogron, co inne rodzaje, a ich tajemnica polega na przerwaniu procesu fermentacji, gdy znajduje się w nich jeszcze trochę cukru resztkowego. Zwykle jest to poziom 4-12 gram na litr napoju, choć konkretne przedziały zależą w dużej mierze od regulacji w danym kraju. Charakterystyczne jest to, iż takie trunki są lekkie i zachowują dobry balans między cierpkością, a słodyczą. Często wykorzystuje się je jako aperitif z myślą o zaostrzeniu apetytu, lecz świetnie smakują także z określonymi potrawami. 

Gatunki czerwone i białe

Takie warianty przygotowywane są w większości winnic w różnych krajach, w tym Hiszpanii, Francji czy Włoszech. Dobry sklep z winami z pewnością będzie zatem dysponował produktami z tych państw, które szczególnie słyną z tworzenia takich trunków. W obrębie tego rodzaju stosunkowo mniej popularne są odmiany czerwone, które mogą jednak posłużyć jako zastępstwo dla ciężkich wersji wytrawnych. Można je podawać do tłustych oraz smażonych potraw i czerwonego mięsa. Bardziej rozpoznawalne są opcje białe, w tym musujące. Doskonale dopasują się one do lekkich przekąsek, drobiu, cielęciny, ryb czy makaronów. Dobrze sprawdzają się również serwowane do przystawek z wędlin czy pasztetów.

Zostaw Komentarz

3 × jeden =