Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
Jeśli szukasz nowego pomysłu na biznes, rozważ założenie firmy cateringowej. Catering może być świetnym sposobem na zwiększenie dochodów i zdobycie cennego doświadczenia w branży spożywczej.
Wskazówki
Jeśli chcesz rozpocząć działalność gastronomiczną, oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć:
- Zdecyduj o rodzaju wydarzenia, które jest dla Ciebie odpowiednie. Jeśli dopiero zaczynasz, trzymaj się mniejszych wydarzeń i imprez. Kiedy już ugruntujesz swoją pozycję jako udany catering, rozszerz się na większe wydarzenia, takie jak wesela i imprezy firmowe.
- Zdobądź licencję na prowadzenie działalności i ubezpieczenie. Będziesz potrzebował obu tych dokumentów, zanim będziesz mógł legalnie działać jako właściciel firmy.
- Stwórz menu i punkty cenowe. Stwórz menu, które będzie zawierało zarówno opcje śniadaniowe, jak i obiadowe, a także desery, jeśli to możliwe. Jeśli to możliwe, stwórz specjalne ceny dla wesel i innych dużych imprez, tak aby byli bardziej skłonni zatrudnić akurat ciebie.
- Szukaj miejsc, w których możesz założyć sklep tymczasowo lub nawet wynająć miejsce na dłuższy czas, jeśli to konieczne. Miejsca te mogą obejmować restauracje, sale bankietowe, a nawet miejsca na zewnątrz, takie jak parki lub pola, jeśli chcesz mieć miejsce dla swoich klientów!
- Pamiętaj, żeby kupić cały potrzebny sprzęt, jeszcze zanim zaczniesz prowadzić działalność. Będziesz potrzebował zamrażarki, lodówki i kuchenki. Będziesz też potrzebował kilku patelni, misek do mieszania, szpatułek, łyżek, noży i innych przyborów. Możesz również zainwestować w rękawice do piekarnika i worki do pojemników E2!