Idealne sajgonki – jak przyrządzić je we własnym domu?

Sajgonki to doskonałe danie imprezowe, które kojarzy się z orientalną kuchnią. Te niewielkie zawiniątka wypełnione smakowitą zawartością zazwyczaj traktowane są jako przystawka, jednak również dobrze sprawdzą się w roli dania głównego. Tradycyjny przepis bazuje na wykorzystaniu płatów papieru ryżowego tworzących delikatną, półprzezroczystą otulinę dla kolorowego wypełnienia. Nadzieniem w tym przypadku może być wszystko, jednak na podstawową wersję zazwyczaj składa się marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki, zmielone mięso wieprzowe, drobiowe lub owoce morza i bardzo charakterystyczne dla kuchni chińskiej grzyby mun. To, co włożymy do tych zgrabnych zawiniątek, zależy przede wszystkim od naszej wyobraźni. 

Sajgonki krok po kroku

Przygotowanie tradycyjnych sajgonek musimy zacząć od zaopatrzenia się w niezbędne składniki. Przede wszystkim potrzebujemy papieru ryżowego. Produkt dobrej jakości dostaniemy w sklepie internetowym takim jak https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/papier-ryzowy-22cm-400g-ok-40-szt/. Na tej samej stronie możemy nabyć również oryginalny sos sojowy oraz grzybki. Niezbędne będą też warzywa i mięso lub krewetki. Gdy uda nam się kupić wszystkie artykuły z listy, zabierzmy się za krojenie i smażenie. Papier przygotujmy według przepisu na opakowaniu. Na gotowe płaty nakładajmy niewielką ilość drobno posiekanego farszu, a następnie zwijajmy całość w ciasne ruloniki, które będziemy wrzucać na rozgrzany olej. Gorącą potrawę podawajmy z wcześniej wspomnianym sosem sojowym.

Zostaw Komentarz

pięć − jeden =