Młodziwa, inaczej nazywane siarą kozią/krowią/owczą to pierwsze wydzieliny, które powstają w gruczołach mlekowych zwierząt. Wydzielina ta produkowana jest przez gruczoły pod koniec ciąży i w ciągu kilku dni po porodzie, a jej zadaniem jest dostarczenie młodemu organizmowi substancji odżywczych, probiotycznych, mikrobiotycznych. Swoją nazwę siara zawdzięcza kolorowi, którego wygląd budzi skojarzenia związane właśnie z siarką. Jak się okazuje, jej spożywanie może przynieść korzyść nie tylko młodym organizmom, ale też tym dojrzałym.
Siara kozia, zwana inaczej colostrum posiada szereg bioaktywnych substancji, które w naturalny sposób pomagają w podnoszeniu odporności. Zawiera w sobie ponad 250 aktywnych składników, w tym między innymi: immunoglobuliny, białka kazeinowe, białka serwatkowe, lizozym, laktoferynę, laktoalbuminę, fosfor, potas, magnez. Dlaczego warto się nią suplementować? Wzmacnia kości, przyspiesza gojenie ran i regenerację tkanek, obniża ciśnienie krwi, odbudowuje połączenia bariery jelitowej, wykazuje działania przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne.
Colostrum kozie może okazać się niezastąpione w okresie rekonwalescencji po intensywnej antybiotykoterapii, wzmocni odporność u osób, które często zmagają się z infekcjami. Siara w kompleksowy sposób wpływa na poprawę działania organizmu, pozostając przy tym produktem całkowicie naturalnym. Zazwyczaj przyjmowana jest w sposób doustny.