Jak zaparzyć prawidłowo herbatę?

Mogłoby się wydawać, że każdy potrafi zaparzyć herbatę. Susz, gorąca woda i ulubiony kubek. A może jednak filiżanka? Wszystko zależy od tego co tak naprawdę lubimy. Herbata zielona, czarna czy biała? Każda wymaga indywidualnego podejścia, gdyż charakteryzuje się inną delikatnością.

Dobrej jakości herbata liściasta gwarantuje najlepszy smak naparu

Pierwszą i najważniejszą rzeczą, jaką musimy posiadać, by zaparzyć dobrą herbatę to wysokiej jakości susz. Nie uzyskamy wysokiej klasy napoju, korzystając z herbat ekspresowych, w których na próżno szukać liści i głębokiego aromatu osiągniętego bez chemicznych dodatków. Dobrej jakości herbaty liściaste można kupić w sklepach wyspecjalizowanych https://ha-herbatykawy.pl/. Sprawdzone źródło herbaty to połowa sukcesu. 

Po drugie — właściwa temperatura wody

Uważa się, że w przypadku przygotowywania naparu z liści czarnej herbaty, woda powinna być bliska temperaturze wrzenia. Czyli ok. 95-98 st. C. Herbata zielona oraz biała jest bardziej delikatna i wrażliwa, dlatego potrzebuje wody nieco chłodniejszej. W przypadku tych naparów liście należy zalać wodą o temp. 70-80 st. C. Jeśli zaś chodzi o czas parzenia, to powinien on wynosić ok. 2- 3 minut w przypadku herbaty czarnej i zielonej, oraz ok. 5-7 minut gdy przygotowujemy herbatę białą.

Zostaw Komentarz

3 × 3 =