Jakie cechy i właściwości sprawiły że oliwa z oliwek jest tak popularna?

Oliwa z oliwek często jest nazywana złotem południa. Nie bez powodu ten cudowny płyn zasłużył sobie na takie określenie. Od lat wytłoczyny z owoców drzewa oliwnego uznawane są za eliksir zdrowia i młodości. Mnóstwo witamin, minerałów, jak również łatwo przyswajalne kwasy omega to bogactwo, którego potrzebuje każdy organizm. Z tego względu oliwa chętnie używana jest nie tylko w gastronomii, ale także w kosmetyce. Chcąc kupić produkt wysokiej klasy, najlepiej swoje kroki skierować do źródła. Dystrybutor oliwy z oliwek zagwarantuje nam najwyższą jakość oraz niepowtarzalny, intensywny smak.

Oliwa w codziennym menu

Tłuszcz roślinny powstający z owoców oliwkowych na różnych etapach dojrzewania zawiera dużo witaminy A, E, D i K. Jest to możliwe głównie dzięki procesowi wytwarzania polegającemu na jednorazowym tłoczeniu oliwek na zimno. Taka obróbka sprawia jednak, że tego typu oliwa ma niską temperaturę dymienia. Nie nadaje się ona do smażenia, ale doskonale zdaje egzamin w sałatkach, pastach warzywnych lub jako dodatek do pieczywa, makaronu i pizzy. Codzienna dawka tego wartościowego tłuszczu zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, reguluje trawienie, pomaga przy miażdżycy i cudownie odżywia skórę, czyniąc ją gładką, napiętą oraz promienną.

Zostaw Komentarz

17 − 15 =