Właściwości zdrowotne kompotów

Kompot to tradycyjny, własnoręcznie robiony napój z rozmaitych owoców. Wielu osobom kojarzy się przede wszystkim ze smakiem dzieciństwa, gdy stanowił istotny dodatek do obiadów czy deserów. Kilka lat temu moda na jego picie powróciła, ponieważ oprócz niebanalnego smaku posiada też mnóstwo prozdrowotnych właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzku organizm. W pełni naturalny kompot z wiśni, mango, moreli, maliny czy gruszki można bez problemu kupić m.in. na http://hultaj.co/.

Prawdziwa bomba witaminowa

Kompot to znakomity zamiennik dla gotowych, zazwyczaj bardzo niezdrowych soków słodzonych oraz kolorowych napojów gazowych. Istnieje wiele rodzajów omawianego napoju, ale najbardziej zdrowy jest ten przygotowany ze świeżych owoców i wzbogacony o zioła lub wybrane przyprawy (np. goździki, cynamon). Charakteryzuje się on bowiem wyjątkowo dużą zawartością witamin A, E, C, K oraz B, które wpływają zarówno na podniesienie odporności organizmu, jak i znaczną poprawę funkcjonowania całego układu nerwowego czy pokarmowego. 

Dostarcza ponadto wartościowe sole mineralne (zapewniające odpowiednią gospodarkę wodną i wykazujące działanie uspokajające), a także z powodu posiadania w składzie dużej ilości antyoksydantów skutecznie eliminuje różnorodne niedoskonałości ze skóry i upiększa wygląd włosów oraz paznokci (zwłaszcza śliwkowy). Dodajmy, że regularnie pity kompot prowadzi również do odkwaszenia organizmu, efektywnie zapobiega zaparciom i gwarantuje całkiem sporą dawkę jodu niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy czy prawidłowej pracy mózgu i nerek. 

Zostaw Komentarz

cztery + dziewiętnaście =