Sajgonki to doskonałe danie imprezowe, które kojarzy się z orientalną kuchnią. Te niewielkie zawiniątka wypełnione smakowitą zawartością zazwyczaj traktowane są jako przystawka, jednak również dobrze sprawdzą się w roli dania głównego. Tradycyjny przepis bazuje na wykorzystaniu płatów papieru ryżowego tworzących delikatną, półprzezroczystą otulinę dla kolorowego wypełnienia. Nadzieniem w tym przypadku może być wszystko, jednak na podstawową wersję zazwyczaj składa się marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki, zmielone mięso wieprzowe, drobiowe lub owoce morza i bardzo charakterystyczne dla kuchni chińskiej grzyby mun. To, co włożymy do tych zgrabnych zawiniątek, zależy przede wszystkim od naszej wyobraźni.
Przygotowanie tradycyjnych sajgonek musimy zacząć od zaopatrzenia się w niezbędne składniki. Przede wszystkim potrzebujemy papieru ryżowego. Produkt dobrej jakości dostaniemy w sklepie internetowym takim jak https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/papier-ryzowy-22cm-400g-ok-40-szt/. Na tej samej stronie możemy nabyć również oryginalny sos sojowy oraz grzybki. Niezbędne będą też warzywa i mięso lub krewetki. Gdy uda nam się kupić wszystkie artykuły z listy, zabierzmy się za krojenie i smażenie. Papier przygotujmy według przepisu na opakowaniu. Na gotowe płaty nakładajmy niewielką ilość drobno posiekanego farszu, a następnie zwijajmy całość w ciasne ruloniki, które będziemy wrzucać na rozgrzany olej. Gorącą potrawę podawajmy z wcześniej wspomnianym sosem sojowym.