Mogłoby się wydawać, że każdy potrafi zaparzyć herbatę. Susz, gorąca woda i ulubiony kubek. A może jednak filiżanka? Wszystko zależy od tego co tak naprawdę lubimy. Herbata zielona, czarna czy biała? Każda wymaga indywidualnego podejścia, gdyż charakteryzuje się inną delikatnością.
Pierwszą i najważniejszą rzeczą, jaką musimy posiadać, by zaparzyć dobrą herbatę to wysokiej jakości susz. Nie uzyskamy wysokiej klasy napoju, korzystając z herbat ekspresowych, w których na próżno szukać liści i głębokiego aromatu osiągniętego bez chemicznych dodatków. Dobrej jakości herbaty liściaste można kupić w sklepach wyspecjalizowanych https://ha-herbatykawy.pl/. Sprawdzone źródło herbaty to połowa sukcesu.
Uważa się, że w przypadku przygotowywania naparu z liści czarnej herbaty, woda powinna być bliska temperaturze wrzenia. Czyli ok. 95-98 st. C. Herbata zielona oraz biała jest bardziej delikatna i wrażliwa, dlatego potrzebuje wody nieco chłodniejszej. W przypadku tych naparów liście należy zalać wodą o temp. 70-80 st. C. Jeśli zaś chodzi o czas parzenia, to powinien on wynosić ok. 2- 3 minut w przypadku herbaty czarnej i zielonej, oraz ok. 5-7 minut gdy przygotowujemy herbatę białą.