Witamina C jest niezbędna dla układu odpornościowego organizmu. Pomaga również w gojeniu się ran i urazów. Jest ona w zasadzie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Witamina C (kwas askorbinowy) znajduje się w wielu owocach i warzywach, przy czym niektóre z nich zawierają jej większe ilości.
Najlepszymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa. Najlepiej jeśli są to produkty sezonowe, które znajdziesz w hurtowni warzyw szczecin. Na co dzień warto spożywać przede wszystkim:
Papryka jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy C. Czerwona papryka zawiera ponad dwa razy więcej witaminy C na porcję niż zielona, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób, które chcą zwiększyć jej spożycie bez dodawania dodatkowych kalorii.
Pomarańcze, cytryny i limonki są doskonałym źródłem witaminy C. W rzeczywistości jedna pomarańcza zawiera ponad 200 procent dziennego zalecanego spożycia. Aby uzyskać jak najwięcej z owoców cytrusowych, warto na przykład przygotować świeżo wyciśnięty sok z cytrusów na śniadanie. Oprócz dziennej dawki witamin zapewni Ci to energię na cały dzień.
Pamiętaj jednak, że ważne jest, aby jeść różne owoce i warzywa, ponieważ żaden pojedynczy produkt nie zawiera wszystkich składników odżywczych potrzebnych do zachowania dobrego zdrowia.