Forma i zdrowie

Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej witaminy C?

Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej witaminy C?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Witamina C jest niezbędna dla układu odpornościowego organizmu. Pomaga również w gojeniu się ran i urazów. Jest ona w zasadzie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Witamina C (kwas askorbinowy) znajduje się w wielu owocach i warzywach, przy czym niektóre z nich zawierają jej większe ilości.

Jakie produkty są dobrym źródłem witaminy C?

Najlepszymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa. Najlepiej jeśli są to produkty sezonowe, które znajdziesz w hurtowni warzyw szczecin. Na co dzień warto spożywać przede wszystkim:

Czerwoną paprykę

Papryka jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy C. Czerwona papryka zawiera ponad dwa razy więcej witaminy C na porcję niż zielona, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób, które chcą zwiększyć jej spożycie bez dodawania dodatkowych kalorii.

Owoce cytrusowe

Pomarańcze, cytryny i limonki są doskonałym źródłem witaminy C. W rzeczywistości jedna pomarańcza zawiera ponad 200 procent dziennego zalecanego spożycia. Aby uzyskać jak najwięcej z owoców cytrusowych, warto na przykład przygotować świeżo wyciśnięty sok z cytrusów na śniadanie. Oprócz dziennej dawki witamin zapewni Ci to energię na cały dzień.

Pamiętaj jednak, że ważne jest, aby jeść różne owoce i warzywa, ponieważ żaden pojedynczy produkt nie zawiera wszystkich składników odżywczych potrzebnych do zachowania dobrego zdrowia.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*