Okap kuchenny służy do czyszczenia i wentylacji. Najpopularniejszym typem okapu kuchennego jest kanałowy okap nadkuchenny z wentylatorem i filtrami, które wychwytują unoszące się w powietrzu osady.
Dla poprawy warunków w kuchennej przestrzeni
Okap jest urządzeniem mającym na celu zapobieganie przedostawaniu się do ogólnego środowiska tłuszczu, pary, zapachów, ciepła, dymu i innych niepożądanych substancji zawieszonych w powietrzu w kuchni. Termin „kaptur” jest czasami stosowany do podobnego urządzenia w łazienkach, które wentyluje przez zasysanie zamiast używania wentylatorów.
Niektóre okapy – https://www.xxlinox.pl/pl/okapy/ kuchenne są zaprojektowane jako część zintegrowanego pakietu urządzeń lub wbudowane w ścianę nad płytą indukcyjną, czy kuchenką gazową.
Okap kuchenny pełni dwie główne funkcje:
- Wchodzące powietrze przechodzi przez filtry, które są zaprojektowane tak, aby przechwycić cząstki tłuszczu, dymu i zapachów przed dotarciem do silnika;
- Silnik wciąga powietrze do wentylatora, tworząc wylot dla gazów przez kanał wylotowy na zewnątrz.
Czy okap kuchenny jest konieczny?
Kiedy gotujesz, tak naprawdę wiele sytuacji może Ci się przydarzyć, a które mogą wymagać kaptura kuchennego. Gotując, w kuchni temperatura znacznie wzrasta, naczynia na ogniu wytwarzają dużą ilość pary, a opary skraplają się na szafkach i innych urządzeniach. Okap przede wszystkim pozwala Ci zachować czystość i wygodę podczas gotowania, aby atmosfera nie stała się nieprzyjemna (duszno oraz gorąco).