Rodzaje chleba – który najlepszy?

Jednym z najczęściej goszczących na naszych stołach produktów spożywczych jest chleb. Cenimy go przede wszystkim za wspaniały smak oraz szybkie zaspokajanie głodu. Powstaje zawsze w procesie obróbki termicznej ciasta, które zostało przygotowane z wybranej mąki (np. pszennej, żytniej, orkiszowej). Poszczególne rodzaje chleba różnią się między sobą zarówno kolorem, jak i walorami smakowymi czy właściwościami zdrowotnymi. 

Niski stopień przetworzenia to kwestia priorytetowa

Za najzdrowszy uznawany jest powszechnie chleb razowy żytni, charakteryzujący się ciemną barwą i znacznie bardziej wyrazistym smakiem aniżeli pszenny odpowiednik. Zawiera spore ilości cynku, magnezu, wapnia, witamin z grupy B, fosforu oraz mikroelementów. Z tego powodu bardzo pozytywnie oddziałuje na ludzki organizm – m.in. reguluje poziom cukru we krwi, poprawia funkcjonowanie serca, przyspiesza trawienie, obniża cholesterol, niweluje stany zapalne, a nawet chroni przed nowotworami. Dodatkowo wykazuje się sytością, dlatego powinny go regularnie spożywać osoby odchudzające się i uprawiające sport. Na uwagę zasługuje również chleb orkiszowy z czarnuszką, który ma w składzie dużo błonnika, białka i wartościowych kwasów tłuszczowych. Jest polecany każdemu, kto zmaga się z miażdżycą i chorobą wątroby. Na koniec należy jeszcze wspomnieć o chlebie mieszanym baltonowskim, wielorazowym i pieczonym na zakwasie.

Zostaw Komentarz

pięć × jeden =